Saturday, August 14, 2010

Resepi buka pose hari ni

Hari ni tetibe C.Umi rase macam nak masak..walaupun sebelum ni C.Umi malas gile nak masak sebab tak de mood biasala sebab tgh dalam mood putus cinta lagi..huhu..cinta ni memang bahaya sebab dia melibatkan hati dan perasaan...

Hari ni C.Umi nak masak begedil ayam n kuih .... idea ni datang lepas C.Umi selongkar resepi yang C.Umi ade simpan kat dalam laptop ni...

Resepi dua2 masakan ni macam kat bawah, so sape2 yang minat masak bole la try..kang lepas buat C.Umi upload gambar k..bye...Semoga bulan Ramadhan ni memberikan C.Umi kehidupan yang baru tanpa dia...

Bengkang Mak Tam


Bahan-Bahan:
4 biji telur
4 cawan santan
2 cawan tepung gandum 1 cawan gula
¾ sudu kecil garam
2-3 titis pewarna hijau

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan dalam blender & blend hingga tepung tidak berbintil.

2. Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu butter & bakar hingga keperangan. (lebih sedap kalau berkerak atasnya)

Begedil Ayam

Bahan-Bahan:
½ kilo kentang - direbus, kupas kulit & lecek
¼ kilo isi daging ayam - digoreng tidak terlalu garing
segenggam bawang goreng
50 sen daun sup & daun bawang - hiris halus
garam secukup rasa
tepung gandum - anggaran 4 sudu makan
2 biji telur ayam - pukul sedikit


Cara:
1. kentang yang telah direbus dan dikupas dilecek/ atau ditumbuk hingga tidak berketul (lumat - bagi memudahkan untuk mengepalnya).
2. Isi ayam yang telah digoreng disiat-siat dan disatukan dengan kentang lecek tadi.
3. Masukkan garam, bawang goreng dan tepung gandum, mula-mula 2 sudu dahulu, jika sudah boleh dikepal, teruskan mengepal bulat-bulat dan dileperkan sedikit. Jika masih belum boleh dikepal tambahkan tepung gandum lagi.
4. Celup dalam telur yang dipukul sedikit dan goreng sehingga kekuningan.
Cadangan Hidangan:
Enak dimakan dengan Soto.
Tambahan:
Bagi orang yang berpenyakit gout, amat sesuai hidangan ini. Boleh digantikan isi ayam dengan daging cincang. Tapi matikan darah dengan masak dengan sedikit air dan dimasak sebentar. Jangan ambil airnya takut begedil terlalu lembik.

No comments:

Post a Comment