KEK COKLAT
Bahan-bahan ( 2 biji kek )
- ~Butter 400g ~gula aising 750g ~Egg 6 biji ~tepung halus 600g ~Soda bicarbonate 15g ~Cocoa powder 225g ~Fresh milk 750ml~
- (Topping) ~gula 400g ~Fresh milk 300ml ~kuning telur 4biji ~Tpg Jgung 120g ~Cocoa powder 110g ~Butter 120g~
Cara-cara:
- ayakkan tepung, cocoa powder, gan soda bikarbonat.
- pukul telur bersama butter sehingga betul2 kembang.
- masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga sebati bahan2 tadi.
- untuk campuran tepung dan fresh milk gunakan seduk kayu..bahan2 td hendaklah dimasukkan selang seli.. tanpa mengunakan mixer..(care tradisional skit)
- masukkan dlm loyang n bakar. suhu 180c selama 45 minute. make sure after 35 minute or 40 minute check cake 2..cucuk dgan lidi or cake test.kalo x melekat dah masak ler 2. (make sure panaskan oven dlu yek.)
- (untuk topping): =1. masukkan gula gan fresh milk kacau rata. then masukkan kuning telur kacau sehingga rata gak. masak dengan api yg perlahan. =2. masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan cocoa powder td. kacau sehingga sebati. =3. setelah agk pekat masukkan butter dan terus mengacau sehingga pekat.=
No comments:
Post a Comment