Wednesday, April 14, 2010

KEK COKLAT


Bahan-bahan ( 2 biji kek )

  • ~Butter 400g ~gula aising 750g ~Egg 6 biji ~tepung halus 600g ~Soda bicarbonate 15g ~Cocoa powder 225g ~Fresh milk 750ml~
  • (Topping) ~gula 400g ~Fresh milk 300ml ~kuning telur 4biji ~Tpg Jgung 120g ~Cocoa powder 110g ~Butter 120g~

Cara-cara:

  1. ayakkan tepung, cocoa powder, gan soda bikarbonat.
  2. pukul telur bersama butter sehingga betul2 kembang.
  3. masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga sebati bahan2 tadi.
  4. untuk campuran tepung dan fresh milk gunakan seduk kayu..bahan2 td hendaklah dimasukkan selang seli.. tanpa mengunakan mixer..(care tradisional skit)
  5. masukkan dlm loyang n bakar. suhu 180c selama 45 minute. make sure after 35 minute or 40 minute check cake 2..cucuk dgan lidi or cake test.kalo x melekat dah masak ler 2. (make sure panaskan oven dlu yek.)
  6. (untuk topping): =1. masukkan gula gan fresh milk kacau rata. then masukkan kuning telur kacau sehingga rata gak. masak dengan api yg perlahan. =2. masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan cocoa powder td. kacau sehingga sebati. =3. setelah agk pekat masukkan butter dan terus mengacau sehingga pekat.=

No comments:

Post a Comment